maanantai 21. toukokuuta 2012

Suomen luonto tekee kuolemaa


Suomen luonnolla menee huonosti. Jopa metsäjänis, keltavästäräkki ja kissankäpälä ovat vaarantuneita. Helmipöllön uskotaan kuolevan sukupuuttoon 30 vuodessa.

Suomen pesimälinnustolla menee huonosti. Neljännes lintulajeistamme on vaarassa. Suojelualueiden linnusto on romahtanut alle puoleen 60-luvun tilanteesta.  Helmipöllöjen määrä on vähentynyt nopeasti ja lajin uskotaan kuolevan sukupuuttoon 30 vuoden kuluessa. Helmipöllökannan romahdus on seurausta pääasiassa vanhojen havumetsien häviämisestä. 

"Soiden kuivattamisen myötä Etelä- ja Keski-Suomen viimeiset riekot ovat ajautuneet ahtaalle", sanoo riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kanalintuprofessori Harto Lindén Helsingin Sanomissa. 

Suomen peltolinnustokanta on pienentynyt yli 40 prosenttia viimeisen 30 vuoden aikana. Peltosirkku on jo kadonnut Suomesta lähes kokonaan.
 
Vaarantuneita lintulajeja ovat mm. kivitasku, koskikara, hiirihaukka, sinisuohaukka, maakotka, merikotka, selkälokki, keltavästäräkki ja törmäpääsky.

Silmälläpidettäviä lintuja ovat mm. kuhankeittäjä, punavarpunen, kuukkeli, pulmunen, sääksi, isokoskelo, naurulokki, teeri ja haahka. 

Suomessa jopa metsästetään allia, joka luokitellaan nykyisin maailmanlaajuisesti vaarantuneeksi.

Suokasvit ja monet muut kasvilajit, esim. kissankäpälä, ovat vaarantuneita. Samoin monet kovakuoriaislajit.

Suoperhostenkin elinmahdollisuudet heikkenevät. Soiden ojitus ja yhtenäisten suoalueiden pirstoutuminen ovat heikentäneet merkittävästi perhosten elinmahdollisuuksia.


Vieraslajit valtaavat Suomen alkuperäisten kasvilajien kasvupaikkoja. Lupiini on syrjäyttämässä kissankellot, matarat, päivänkakkarat ja hanhikit.


Tuoreimmat Suomen eliölajiston ja luontotyyppien uhanalaisuutta käsittelevät arviot osoittavat, että metsäluonnon tila on erittäin huolestuttava.
  Metsissä eläviä uhanalaisia lajeja on tällä hetkellä runsaat 800. Näiden lisäksi uhanalaisuuden kynnyksellä on lähes 780 metsälajia. Yli 100 lajia on metsistämme jo hävinnyt.

Metsäjäniskin on tosiaan jo vaarantunut. Susi on erittäin uhanalainen ja ahma äärimmäisen uhanalainen. Karhu ja ilves ovat vaarantuneita, kuten jänis.


Monimuotoisuuden köyhtymisen piti pysähtyä vuoteen 2010 mennessä. Köyhtyminen ei pysähtynyt. Päinvastoin. Suomen luonto tekee kuolemaa.


2 kommenttia:

  1. Päivitän tätä juttua sitä mukaa, kun uutta tietoa tulee. Tänään lisäsin helmipöllöä koskevan osuuden.

    VastaaPoista
  2. Lisäsin tänään riekon kohtaloa Etelä- ja Keski-Suomessa käsittelevän kappaleen ja lähteen.

    VastaaPoista